Uutisia


Jaakko Alamikkula: Praedor - Kuninkaan kotka

02-14-2019
Jaakko Alamikkulan uusi Praedor-romaani Kuninkaan kotka on ilmestynyt. Kyseessä on itsenäinen jatko-osa romaanille Koston kukkulat (Vaskikirjat 2017). Kirjan voi tilata suoraan Vaskikirjoilta 21 euron hintaan (info@vaskikirjat.fi) tai vaatia omaan kirjakauppaasi. Lisätietoja: http://www.vaskikirjat.fi/kuninkaankotka.html

Praedor -roolipeli 18 vuotta!

12-08-2018
8. joulukuuta 2000 oli hyinen ja tuulinen talvipäivä. Ajoin autolla Yliopistopainoon hakemaan ensimmäisiä Praedor-roolipelin laatikoita Teollisuuskadulta ja kannoin niitä parkkipaikalta Fennian edestä silloin Kaisaniemessä sijaitsevaan Fantasiapelien liikkeeseen. Muistaakseni ensimmäinen tilaus oli suoraan viisi laatikkoa, joten sain toiselle hakureissulle apua. Mutta viikkoa myöhemmin operaatio piti tehdä uudelleen, sillä koko toimituserä oli myyty ja ensimmäinen painoseräkin loppui kuukaudessa. Seuraavaan Ropeconiin mennessä Praedor-roolipelistä oli tullut kaikkien aikojen myydyin suomalainen roolipeli melkoisella marginaalilla. Se titteli on sittemmin jouduttu luovuttamaan eteenpäin, mutta se on edelleen yksi pelatuimpia ja sillä aktiivinen ja osallistuva harrastajakuinta.  Sääntökirja ei suinkaan ollut täydellinen. Olimme menneet lupaamaan roolipelin vuoden 2000 aika, joten joulukuuhun mennessä oli jo kiire. Osa virheistä ja puutteista korjattiin 1.1. versiossa 2006. Praedor-roolipeli inspiroi kokonaisen sukupolven suomalaisia roolipelikirjailijoita kokeilemaan onneaan ja parhaat, tai ainakin sitkeimmät, ovat yhä työn touhussa. Roolipelin ympärille syntyneestä yhteisöstä nousi myös useampia novelli- ja romaanikirjailijoita.

Ropecon 2018 ja Praedor - Varjojen kirja

07-29-2018
Praedor-roolipeli on saanut kolmannen virallisen lisäkirjansa; kovakantisen 104-sivuisen opuksen nimeltä Varjojen kirja. Varjojen kirja keskittyy seikkailuihin Jaconian rajojen sisäpuolella ja  miten muinaisen menneisyyden käänteet ja jäänteet vaikuttavat tähän päivään. Vaikka Jaconian rahvas karttaa muinaisen maailman varjoja, ne vetävät puoleensa seikkailijoita ja aarteenetsijöitä. Joskus praedorit ovat siinä porukassa kunniallisemmasta päästä. Kirjassa on myös neljä pitkää valmisseikkailua, uusia hirviöitä ja seikkaperäinen kuvaus Warthin raunioista upean kartan kera. Lisäksi mukana on Miska Fredmanin tekemiä luolasto- ja rauniokarttoja, kuten Kirotussa kirjassakin. Varjojen kirja ilmestyi Ropeconissa ja kattoi tuotantokulunsa 24 tunnissa. Nyt tapahtuman jälkeen sitä saa Praedor-roolipelin tavanomaisilta jälleenmyyjiltä: Fantasiapeleistä, Puolenkuun peleistä ja Pelikryptasta. Katso tuotesivua. Ropecon 2018 oli Praedorille muutenkin hyvää aikaa. Roolipeliin liittyviä tuotteita myytiin runsaasti ja Varjojen kirjan tuotantokustannukset oli katettu 24 tunnissa. Aavetaajuus möi Käärmetanssijan loppuun ja Bard & Jester sai myytyä kaikki Praedor-noppakuppinsa. Varjojen kirjan julkaisuesitelmällä oli runsaasti yleisöä ja yllättävän moni oli vaivautunut paikalle myös lauantaina puolelta päivin kun haastattelin Sakari Peurasta, Uponneen jumalan unen kirjoittajaa. Ropeconissa kerrottiin myös tulevasta. Alkuperäinen suunnitelmani oli pitää roolipelin suhteen välivuosi 2019, mutta sen sijaan roolipeliin ilmestyykin Kristel Nybergin kirjoittama kielletyn rakkauden kirja. Lisäksi ensi vuonna ilmestyy runsaasti Praedor-fiktiota ja toivon mukaan myös seuraava pitkä romaanini Verivartio. Sitä seuraavana vuonna, eli 2020, Praedor-roolipeli täyttää 20 vuotta. Tarkka syntymäpäivä on 8.12. ja silloin on tarkoitus julkaista jotakin todella erityistä. Seuraava Praedoriin ja Praedor-roolipeliin liittyvä tapahtuma on Tracon 7-9.9, jossa on tarjolla Praedor & Stalker - roolipelejä kauhun kiertoradalta -esitelmä, sekä Burgerin kahvihetki vapaamuotoista keskustelua ja kenties Ropeconissa heränneitä kysymyksiä varten. Ajankohdat löytyvät Traconin ohjelmakartasta.

Praedor - Kahden maailman seikkailijat

06-29-2018
Uusi Praedor-novelliantologia Kahden maailman seikkailijat on ilmestynyt. Teos sisältää 12 novellia ja 2 raapaletta, jotka kaikki ovat ennenjulkaisemattomia. Kirja on saatavilla hyvinvarustetuista kirjakaupoista sekä tietenkin suoraan Vaskikirjoilta tilaamalla. http://www.vaskikirjat.fi/kaksimaailmaa.html Antologian sisältö:
 • Petri Hiltunen: Esipuhe
 • Mika Misfit: Vielä nousee pimeys (raapale)
 • Erkka Leppänen: Uhkapelurit
 • Niko-Samuli Salonen: Lumivuorten peto
 • Petteri Hannila: Rakkauden kirous
 • Vesa Lehtinen: Petetty puolikas ja raunioruhtinas
 • Teemu Korpijärvi: Rohdonsekoittaja
 • Jaakko Alamikkula: Pelkuri
 • Juha Rauhamäki: Kaksi nuotiota
 • Kristel Nyberg: Hiramonin hammas
 • Tuomas Luttinen: Katupoika
 • Sini Ruohomaa: Maustemarkkinoilla
 • Ville Yli-Knuutila: Kalpea kruunu
 • Sakari Peuranen: Tuhkaksi sillat paloivat
 • Mikko Rauhala: Vakioreitti (raapale)
 

Uponneen jumalan uni ilmestynyt

02-06-2018
Vaskikirjat on julkaissut Sakari Peurasen uuden praedor-romaanin Uponneen jumalan uni. Voit tilata kirjan suoraan kotiin lähettämällä Vaskikirjoille sähköpostia (info@vaskikirjat.fi) 22 euron hintaan (sisältäen postikulut). Kirjaa pitäisi tulla saataville muihinkin kirjakauppoihin, ja jos ei tule, vaadi sitä! http://www.vaskikirjat.fi/uponnut.html