Uutisia


Helmiruhtinaat ilmestynyt

10-30-2021
Uusin Praedor-kirja on nyt Erkka Leppäsen kirjoittama ja Vaskikirjojen julkaisema tarinakokoelma Helmiruhtinaat. Teos on jatkoa Kirotun maan ritarille ja sisältää myös 13 ennen julkaisematonta kuvaa Petri Hiltuselta. Helmiruhtinaat kertoo praedor Falac Valkosulan elämästä ja seikkailuista Todin kaupunkivaltiossa ja sen liepeillä. Kirja sijoittuu enimmäkseen vuoteen 518 Valiarin aikaa eli ennen Hiltusen Taivaan suuri susi -albumin tapahtumia. Metsäläiskuningas Miran on yhä voimissaan, ja hänen valtakuntansa ajautuu väistämättä ristiriitoihin Todin kanssa. Falac haluaisi elää rauhassa puolisonsa Lystaran kanssa, mutta heidän kohtalonsa kietoutuvat väkisinkin kotikaupunkinsa kohtaloon. Kirjan voi tilata suoraan kotiin Vaskikirjojen Holvi-verkkokaupasta: https://holvi.com/shop/LvPPjV/product/5ca0daf341d75bf3146a1ec94c7f8a43/

Seikkailujen kirjoittaminen, osa 2

04-03-2021
Nyt kun olemme nähneet useampia seikkailutarjokkaita, on aika kirjoitella hieman lisää ohjeita.

 • Käytä aina roolipelin terminologiaa ja elementtejä, kuten vaikeusasteita (Helppo-Rutiini-Haastava-Vaikea-Hyvin Vaikea-Melkein mahdoton).
 • Ominaisuusheitot kirjoitetaan yhteen, isolla alkukirjaimella ja lihavoituina: Voimaheitto, Karismaheitto
 • Taitoheitoissa taidon nimi on isolla alkukirjaimella ja kursiivilla, ja sen perässä on ”-heitto”. (Erätaidot-heitto, Alkemia-heitto)
 • Jos kuvailet jotakin, jonka koko ei ole ilmeinen, yritä antaa sille mittasuhteet (härän pään kokoinen kiviveistos, miehenkorkuinen aita jne.).
 • Tyypilliset jaconialaiset pituusmitat ovat vaaksa (10cm), askel (1m) ja virsta (1000m). Metrejä ja senttejä ei kannata käyttää.
 • Aukikirjoitettu dialogi vie tilaa ja on hankalaa lukijalle, joten keskustelut kannattaa usein kuvailla kertojan näkökulmassa (vartija kertoo, ettei nähnyt yöllä mitään erikoista). Jos tätä ei voida välttää, suorat sitaatit kannattaa erottaa omiksi riveikseen (ne kursivoidaan seikkailun taitossa).
 • Eeppiset sitaatit ja one-linerit ovat toki aina tervetulleita.
 • Hyvää kieltä ja kielioppia arvostetaan, mutta virheet kyllä korjataan oikoluvussa ja taitossa. Emme oleta kaikkien olevan kirjailijoita.
 • Burger Games varaa oikeuden vapaasti editoida julkaistavien seikkailujen tekstiä. Yritämme noudattaa alkuperäisen tekstin tarkoitusta ja henkeä, mutta meillä on kirjaimellisesti viimeinen sana.
 • Jos mukana on kuvia tai karttoja, jotka on tarkoitettu julkaistaviksi sellaisenaan, tarkistathan että niitä on lupa käyttää kaupallisissa julkaisuissa korvauksetta?
 • Jaconian yhteiskunta on toki patriarkaalinen, mutta miehiä on siitäkin vain puolet. Pulp-fantasialla on perinteensä, mutta emme elä enää 1930-lukua, joten NPC-roolijaossa voi olla tasa-arvoisempi kuin silloin.
 • Seikkailujen tasapainotus ei ole koskaan helppoa, joten pelinjohtajalle voi antaa vihjeitä jonkin kohtauksen helpottamisesta tai vaikeuttamisesta suuntaan tai toiseen.


Haluatko kirjoittaa seikkailun Praedoriin?

03-19-2021
Burger Games on kiinnostunut julkaisemaan Praedor-fanien kirjoittamia seikkailuja, erikseen tai kokoelmissa. BG maksaa tuotantoon hyväksytyistä rahaa julkaisuoikeuksia vastaan. Rojalteja ei tipu, elleivät myyntimäärät nouse tuhansiin. Kaikkien seikkailujen täytyy kuitenkin selvitä seuraavista haasteista:

Ville Vuorelan tarkastus, koskien kaikkea

Erkka Leppäsen tarkastus koskien kaikkea

Petri Hiltusen tarkastus koskien hyväksyttäviä teemoja ja kaanonia

Jotta seikkailukäsikirjoituksellasi olisi parhaat mahdollisuudet tulla hyväksytyksi ja saada virallinen Praedor-leima, alla on muutamia ohjeita ja neuvoja. Niistä poikkeaminen ei tarkoita hylkäystä, mutta mieti mitä teet.

Seikkailuiden täytyy noudattaa Praedor-tarinoiden kaanonia: maailman on oltava tunnistettavasti Jaconia (tai Borvaria), ei liian suuria historiallisia tai maantieteellisiä muutoksia, ja sekä velhot että taikuus ovat etäisiä ja mystisiä voimia, joita kuolevaisten on turha yrittää ymmärtää.

Muiden kirjoittajien hahmoja (Ferron, Nejah, Falac, Rotho, Etta jne.) vain luvan kanssa.

Seikkailu on kirjoitettu praedoreille: Oletus on, että pelihahmot ovat sääntökirjassa kuvattuja vaeltavia seikkailijoita. Sellaisina he seikkailuun tulevat ja sellaisina, vaikka ehkä sitten välivaiheen tai voitonriemuisen tauon jälkeen, he siitä myös lähtevät.

Jos seikkailusi poikkeaa tästä, aihepiiri ja siihen sopivien pelihahmojen teemat ja edellytykset on kerrottava erikseen.

Praedor on aikuisten fantasiaa – ikärajalla ei ole aina väliä, mutta teemat, tapahtumat, henkilöt ja niin edelleen tulee sovittaa aikuiseen makuun. Jos se samalla vetoaa myös nuorempaan yleisöön, aina parempi.

Vaikeat ja arkaluontoiset teemat – Praedor-tarinoissa käsitellään usein elämän varjopuolia, seksuaalisuutta ja niin edelleen. Myös roolipelin seikkailuissa sallitaan sellaisia aiheita ja teemoja, joita muut roolipelit ehkä karttaisivat. Rajat ovat kuitenkin olemassa ja vaikka seikkailuiden ei tarvitse kertoa onnellisia tarinoita, terve järki ja hyvä maku auttavat pitkälle. Burger Games arvioi seikkailut myös tästä näkökulmasta.

Listat ja tiivistelmät ovat hyvä asia. Eli jos seikkailussa on paljon tärkeitä ei-pelaajahahmoja, listat ja tiivistelmät heidän nimistään ja rooleistaan ovat enemmän kuin tervetulleita.

Ominaisuudet: Jos olennon tai henkilön suhteen ei voida suoraan viitata Pelinjohtajan kirjaan, sille on annettava arvot Pelinjohtajan kirjan EPH/hirviökuvausten mallin mukaan.

Pelinjohtajan kirjan seikkailukirjoittamisen ohjeet kannattaa lukea. Niiden noudattaminen on plussaa, mutta ei ehdottoman välttämätöntä, jos tapahtumien kulkua ja paikkoja voidaan esittää uskottavasti muutenkin.

Kirjoita Praedor-seikkailu, älä fantasiaseikkailua. Tietysti kaikenlaisia tarinoita saa toimimaan kaikenlaisissa maailmoissa, mutta yritä aina keksiä seikkailuusi jotain, mikä tekee siitä nimenomaan Praedor/Jaconia-seikkailun, eikä tavallista fantasiaseikkailua, jonka voisi sijoittaa minne tahansa.

Omat säännöt ja taulukot ovat tervetulleita, jos ne ovat helppoja käyttää ja lisäävät seikkailuun väriä, vaihtelua ja tunnelmaa. Samoin säännöt asioista, joita ei ole käsitelty muissa kirjoissa, mutta voisivat silti sellaisia kaivata, ovat plussaa. Sen sijaan säännöt ja taulukot, jotka korvaisivat tai oleellisesti muuttaisivat pelin omien sääntöjen toimintaa, päätyvät suurennuslasin alle. Suhtaudumme kompleksisuutta lisääviin ja uusia työvaiheita vaativiin sääntöihin erityisen penseästi.

Älä plagioi ketään tai mitään. Itsestään selvää, mutta tulipahan sanottua.

Käytä hyvää suomen kieltä ja noudata roolipelin terminologiaa

Sääntökirjoissa on paljon hyvää asiaa. Käyttämällä sen aarteita, liemiä, olentoja ja niin edelleen säästät vaivaa ja sivuja.   

Seikkailun keston tulisi olla vähintään 4 tuntia. Ylärajaa ei ole, mutta pitkä seikkailuteksti joka on tyhjää täynnä ei tule läpäisemään seulaa. Yksi syy siihen, että Pelinjohtajan kirjassa seikkailut jaettiin kohtauksiin, on että kohtausten välit ovat hyviä paikkoja lopettaa pelisessio ja jatkaa seuraavalla kerralla.

Kun seikkailukäsikirjoitus on hyväksytty julkaistavaksi (mikä voi vaatia myös jonkin verran korjauskierroksia), kirjoittajalle maksetaan palkkio ja samalla hän luopuu julkaisu- ja rojaltioikeuksista kyseiseen teokseen. Burger Games hoitaa myöhemmät työvaiheet, kuten myös taiton ja ei-oleellisen kuvituksen. Jos seikkailuun liittyy karttoja, arvioija murisee, mutta tarvittaessa niistä teetetään jossakin paremmat versiot. Kirjoituspalkkiot vaihtelevat 50 ja 200 euron välillä. Kirjoittaja saa myös nimensä julkaisuun ja hänen maineensa elää ikuisesti. Todennäköisesti seikkailut julkaistaan useamman seikkailun kokoelmakirjoina, useilta eri tekijöiltä. Olemme aina kiinnostuneita julkaisukelpoisista seikkailuista, mutta mahdollisen seikkailukokoelman julkaisu (jos niitä saadaan tarpeeksi) tähdätään Ropecon 2022. Siihen mukaan päästäkseen seikkailu tulisi lähettää vuoden 2021 loppuun mennessä. Jos kiinnostaa tai aiheesta heräsi lisää kysymyksiä, ville@burgergames.com tai Facebookin Praedor-ryhmä ovat oikeat osoitteet. Nämä ohjeet ovat alustavat ja varmasti täydentyvät ja tarkentuvat ajan kuluessa.

Praedor 2.0 sääntökirjat ovat saapuneet!

11-01-2020
Kirjapaino pani hösseliksi ja 860 kiloa sääntökirjoja saapui Burger Gamesin toimistolle! Hyvältä näyttää, vaikka itse sanonkin. Olen erityisen tyytyväinen kansiin. Suuri kiitos Teemu Vestovuolle teknisestä avusta. Yllä on muutamia kuvia (selittämättömän sammakon kera). Sääntökirjojen postitus ennakkotilaajille aloitetaan heti marraskuussa. Tavoitteena olisi saada postitettua kaikki kuukauden aikana (teitä on monta). Postituksen yhteydessä ennakkotilaajat saavat myös linkin, josta he voi käydä lataamassa PDF-tiedostot kirjoista. Tiedostot eivät ole kopiosuojattuja tai muutenkaan pilattuja, joten homma toimii luottamusperiaatteella. Kirjat tulevat myyntiin jälleenmyyjille 8. joulukuuta, jolloin Praedor-roolipeli täyttää 20 vuotta. Kaupoista ostaneet asiakkaat saavat PDF-tiedostonsa jälleenmyyjältä. Kysy jälleenmyyjältäsi lisää ja ota yhteyttä kauppa@burgergames.com jos tulee jotain ongelmia. Näillä näkymin jälleenmyyjiä tulevat olemaan Fantasiapelit, Puolenkuun pelit, Pelikrypta ja Oh My Game!

PRAEDOR T-PAIDAT OVAT TÄÄLLÄ!

10-05-2020
  Roolipelin uuden laitoksen kunniaksi on teetetty erä Seikkailija (S-paita) ja Velho (V-paita) -teemaisia paitoja, koot S - XXL. Mallina poseeraa Bard & Jesterin Jani! Paitoja voi kysellä Ville "Burgeri" Vuorelalta alan tapahtumissa tai sopia noudon Myyrmäestä. Koosta ja mallista riippumatta hinta on aina 20 euroa. MUTTA... Jos olet ennakkotilannut Praedor 2.0 -roolipelin postitse, voit myös mailata kauppa@burgergames.com ja kertoa millaisen paidan (V, S, mikä koko, vaiko useampia) haluat liittää tilaukseesi. Saat vastausviestin joka kertoo onko paitoja vielä jäljellä ja jos on, minne ne voi maksaa. Paidat lähetetään sitten roolipelin mukana joulukuun alussa. First come first served, eikä paitoja riitä loputtomiin.