Ero sivun ”Ruuti” versioiden välillä

Kohteesta Praedor-Wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
p
 
Rivi 1: Rivi 1:
 +
'''Ruuti''', '''mustaruuti''' eli '''tulijauhe''' on [[alkemia|alkemistien]] luoma aineseos, joka palaa voimakkaasti ja nopeasti kuumalla liekillä ja tuottaa runsaasti savua  (Praedor 1.1, s. 110). Tulijauhe keksittiin 520-luvun loppupuolella V.a. (Praedor 1.1, s. 81: ''Kiintoisana yksityiskohtana mainittakoon, että [[Ferron]] kuolee juuri kun ruuti on keksitty'').
 +
 +
Salainen tulijauheen resepti sisältää salpietaria, puuhiiltä ja rikkiä suhteissa 7:5:5. Ei tiedetä, kuka Jaconiassa oli ruudinkeksijä. (T. Gorgoniuksen mukaan hän oli naispuoleinen [[Farrignian yliopisto]]n opiskelija ja alkemisti Gothwine.)
 +
 
[[Luokka:Tieteet ja alkemia]]
 
[[Luokka:Tieteet ja alkemia]]

Nykyinen versio 5. kesäkuuta 2020 kello 05.34

Ruuti, mustaruuti eli tulijauhe on alkemistien luoma aineseos, joka palaa voimakkaasti ja nopeasti kuumalla liekillä ja tuottaa runsaasti savua (Praedor 1.1, s. 110). Tulijauhe keksittiin 520-luvun loppupuolella V.a. (Praedor 1.1, s. 81: Kiintoisana yksityiskohtana mainittakoon, että Ferron kuolee juuri kun ruuti on keksitty).

Salainen tulijauheen resepti sisältää salpietaria, puuhiiltä ja rikkiä suhteissa 7:5:5. Ei tiedetä, kuka Jaconiassa oli ruudinkeksijä. (T. Gorgoniuksen mukaan hän oli naispuoleinen Farrignian yliopiston opiskelija ja alkemisti Gothwine.)